Zelfstudie Psychologie, Praktische Filosofie, Astrologie & Coaching 5

 

Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar. (Antoine de Saint-Exupery)

 

Mensen die mij al wat langer kennen weten dat ik een echte ‘kennis-junkie’ ben….waar ik echer vroeger voornamelijk met mijn hoofd leerde, leer ik nu met mijn hart. Met andere woorden: Ik lees alleen maar boeken en doe alleen nog maar opleidingen die mijn hart raken. Daarom stop ik ook altijd snel als een boek niet interessant genoeg is. De meeste boeken leen ik eerst bij de Bibliotheek voor ik ze koop.

Momenteel ben ik, naast het volgen van een opleiding Jungiaanse Psychologie bij Karen Hamaker-Zondag in Amstelveen, intensief bezig met een zelfstudie Psychologie, Praktische Filosofie, Astrologie & Coaching.

Deels ter ondersteuning van mijn coaching activiteit, ook deels bedoeld als persoonlijke ontwikkeling.

De zelfstudie begon in feite al in 2005, toen ik ‘Emotionele Intelligentie’ van Dan Goleman, las. Dat boek heeft me vaak,  b.v. na een woede-aanval, tot rust kunnen brengen. Ook leerde ik in dit boek de eerste beginselen van ‘het werken in FLOW’. Een thema waarin ik daarna altijd geïnteresseerd ben geweest en waar vooral Jan Bommerez (zie zijn boeken hieronder) me meer over heeft geleerd, ook d.m.v. een workshop over ‘loslaten’.

In de zomer van 2009, begon mijn ‘spirituele fase’, toen ik de ‘kracht van het nu’ van Eckhart Tolle las. Nu, in de herfst van 2014, lees ik intensiever dan ooit.

Zoals je ziet heb ik nog niet zoveel coaching boeken gelezen. Ik leg meer de nadruk op psychologie en praktische filosofie als kennisbronnen en instrumenten waarmee ik mensen kan helpen een ruimer bewustzijn te creëren (het doel van coachen). De relatie met een coach zal trouwens veel belangrijker zijn dan de kennis die hij of zij heeft. (Ga dus niet over 1 nacht ijs als je een coach kiest. Hetzelfde geld voor het kiezen van een therapeut.) Ik ga dus zeker niet ‘coachen volgens het boekje’ maar vertrouw veel op mijn intuitie (op basis van eerder opgedane vakkennis en mensenkennis) en ben zoveel als mogelijk mezelf. Belangrijke waarden voor mij zijn: menselijkheid, humor, pragmatisch denken, eerlijk, open, integriteit.

 

Wat heb ik zoal gelezen de afgelopen jaren (de onderstaande lijst zal ik blijven aanvullen als ik nieuwe boeken gelezen heb)?

 

Psychologie Boeken

Hall & Nordby – De Pscychologie van Jung (een inleiding)

Jung- Westers bewustzijn en oosters inzicht

Erich Fromm- De angst voor vrijheid (de vlucht in autoritairisme, destructivisme, conformisme)

Karen Hamaker-Zondag – Het Projectiemechanisme

Karen Hamaker-Zondag – Van Burn-Out naar Heelheid. Een nieuwe kijk op burn-out aan de hand van de symboliek van het sprookje ‘het meisje zonder handen’

Karen Hamaker-Zondag – Over het mannelijke in de vrouw & het vrouwelijke in de man

Karen Hamaker-Zondag – Blij zijn met jezelf, de psychologie van plezier

Karen Hamaker-Zondag – Jungs psychologische typen in de praktijk. Introvert, extravert en de vier bewustzijnsfuncties.

Susan Marletta-Hart – Leven met Hooggevoeligheid

Susan Marletta-Hart – Voluit Leven met Hooggevoeligheid

Peter A. Levine – De tijger ontwaakt (over traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie).

Hal & Sidra Stone – Thuiskomen in jezelf (Voice Dialogue Handboek)

Jan Geurtz – Verslaafd aan liefde

W.Timothy Gallwey- The Inner Game of Tennis

Viktor E. Frankl- Man’s Search for Meaning

Allice Miller – Het drama van het begaafde kind. Een studie over narcisme.

Daniel Goleman – Emotionele Intelligentie. Emoties als sleutel tot succes.

Hale Dwoskin – De Sedona Methode. Jouw sleutel tot Geluk, Succes, Vrede en Emotioneel Welbevinden.

Ann Weiser Cornell- De kracht van focussen. Luisteren naar je lijf kan je leven veranderen.

Armando Theunisse & Clémence Leijten – De kracht van burn-out

Cor van Rouwendaal – Het Winnende Lot, wat succesvolle, ondernemende ouders hun kinderen leren.

Norbert Netten – Nooit meer zenuwachtig. Een nieuwe benadering van jezelf presenteren. Over zenuwen, zelfvertrouwen en bezieling.

Ap Dijksterhuis – Het slimme onbewuste. Denken met gevoel.

Jack Kornfield – Het wijze hart. Het universele karakter van de boeddhistische psychologie.

 

(Praktische) Filosofie Boeken

Eckhart Tolle – De kracht van het NU

Wayne Dyer – Niet morgen maar NU

Wayne Dyer – De weg naar verandering (over de Tao en het toepassen van de Tao)

Henry David Thoreau – Walden

Seneca – Leren Sterven (oftewel: hoe kunnen we goed leven?)

Jan Bommerez – Minder moeten, meer FLOW. Ontdek opnieuw de magie van je kinderjaren

Jan Bommerez – Flow en de kunst van het zakendoen

Jan Bommerez – van Rups naar Vlinder

Shunryu Suzuki- Zen Mind, Beginner’s Mind

Rients Ritskes – Zen Management

Leo Babauta – The Power of Less. The fine art of limiting yourself to the essential…in business and in life

Leo Babauta – Focus. A simplicity manifesto in the Age of Distraction

Jon Kabat-Zinn – Whereever you go, there you are. About Mindfulness

Phil Bosmans –  Leven is de moeite waard.

Jiddu Krishnamurti – Leven zonder geweld

Roger Rundqvist – Leven vanuit je kern

Roger Rundqvist – Creatief omgaan met dromen

Victor Spoormaker – Droomsucces, ontdek de creatieve kracht van je dromen

Dalai Lama - De kunst van het geluk, over de zin van het leven

Kakuzo Okakura – Het boek van Thee

Geert Kimpen – De magie van de liefde. Sprookjes bestaan

Geert Kimpen – Stap voor stap van wens naar werkelijkheid (met veel invloeden uit de Kaballah)

Geert Kimpen – Maak goud van je leven. Waar ben je werkelijk goed in?

 

Astrologie Boeken

Karen Hamaker-Zondag – Astrologie voor NU (een handig klein en goedkoop instapboekje m.b.t. de astrologie)

Karen Hamaker-Zondag – Psyche & Astrologisch Symbool

Julia & Derek Parker – Astrologie

 

Coaching Boeken

Aat van der Harst – Wandel je wijzer, stad en natuur als coach

Ans Tros- Leiderschap door (zelf)coaching

Ans Tros- Dynamisch Coachen

 

Overige Boeken

Dr. F. Batmanghelidj- Water, het goedkoopste medicijn voor je gezondheid, voor genezing, voor je leven.

Antoine de Saint-Exupery- De kleine prins.

Willcox, Willcox & Suzuki – The Okinawa Program. How the world’s longest-lived people achieve everlasting health, and how you can too.

Tim Ferris – The four hour body, an uncommon guide to rapid fat-loss, incredible sex, and becoming superhuman.

Jan-Willem van den Brandhof – Gebruik je hersens, werk slimmer, win tijd

Marjolijn van der Velde – 70 Groene Smoothies; je dagelijkse portie groente en fruit in een handomdraai.

Dr. Michael Mosley & Mimi Spencer – Het Vasten Dieet. Het eenvoudige geheim van periodiek vasten. Val af, blijf gezond en leef langer.

Kris Verburgh – De Voedselzandloper. Over afvallen en langer jong blijven
Ralph Mooman – De HormoonFactor. Moeiteloos afvallen door uw hormonen in balans te brengen.
William Davis – Broodbuik. Minder met tarwe en gluten, verlies overgewicht en word weer helemaal gezond.
Jesse van der Velde – Voor altijd jong. Gezond van binnen, mooi van buiten.

 

Fictie Boeken

Hermann Hesse – Siddharta (een boeddhistisch sprookje)

Hermann Hesse – Narziss en Goldmund

Geert Kimpen – De geheime Newton. (Jeroen: ‘Een echte pageturner. Je wilt gewoon weten hoe het verder gaat en afloopt. Kimpen is in mijn ogen de Nederlandse Paolo Coelho of nog krasser… ik vind hem beter dan Coelho want bij Coelho’s boeken (en ik heb er een paar gelezen) voel ik niet de aandrang om te moéten doorlezen. Dat heb ik bij de boeken van Kimpen wel. Daarnaast heb ik Geert Kimpen onlangs persoonlijk ontmoet bij het Spiritueel Netwerk Zuid-Limburg, waar hij een presentatie gaf. Hij is een echte performer (hetgeen hij ‘aflevert’ is voor mij een mix van cabaret en waardevolle levenskennis) en sympathiek in het 1 op 1 gesprek.)

Geert Kimpen – Rachel of het geheim van de liefde

Geert Kimpen – De Kabbalist

Geert Kimpen – De prins van Filettino

 

Wie heeft er nog een uitstekende boekentip voor me m.b.t. Psychologie, Praktische Filosofie, Astrologie en/of Coaching? Het mag ook een interessante Website Tip en/of YouTube video hierover zijn natuurlijk :-)

Alvast bedankt voor je reactie!

Warme groeten uit Zuid-Limburg,

Jeroen Kratsborn

5 thoughts on “Zelfstudie Psychologie, Praktische Filosofie, Astrologie & Coaching

 1. Reply Sandra Kikken okt 18, 2014 08:21

  Hoi Jeroen,
  Ik heb nog wel een leuke aanvulling op je toch al lange leeslijst :-) . Wat ik altijd een heel leuk vak vond (vind ik nog steeds eigenlijk) is sociale psychologie. Het boek dat ik je daarvoor zou willen aanraden is Sociale Psychologie van Roos Vonk. Het boek heeft me hele leuke, boeiende en praktische inzichten opgeleverd die ik ook daadwerkelijk kan toepassen in mijn werk. Het is een mooie aanvulling op de mens centraal: we moeten namelijk ook allemaal functioneren in sociale situaties, in de maatschappij, en wat kan ons dan allemaal beïnvloeden? Het is wel best een prijzig boek maar misschien kun je het ergens tweedehands uithalen. Veel leesplezier en groet, Sandra Kikken – Kikken Counselling.

 2. Reply Jeroen Kratsborn okt 20, 2014 11:22

  Bedankt voor je tip Sandra! Ik kende het boek nog niet. Ik zag de vorige week nog een fragment van Roos Vonk op YouTube over o.a narcisme & hoogmoed: https://www.youtube.com/watch?v=euxi9McjNoE
  Groeten, Jeroen

 3. Reply Jeroen Kratsborn okt 20, 2014 11:24

  Prijzige boeken leen ik zowiezo eerst even in de Bibliotheek! :-)

 4. Reply Jeroen Kratsborn okt 20, 2014 11:33

  Ik heb een beschrijving over het boek van Sociale Psychologie gevonden: http://www.roosvonk.nl/boeken/psychologie.html

 5. Reply Sandra Kikken okt 20, 2014 12:09

  Mooi Jeroen, jij kunt meteen beginnen aan de nieuwste versie. Ik wens je veel leesplezier tijdens de donkere maanden. Groet, Sandra Kikken – Kikken Counselling.

Leave a Reply