Slanker en fitter met het Okinawa Dieet: Check de 80% regel. 6

 dieet2

 

Stay hungry, stay foolish (Steve Jobs, Oprichter en CEO van Apple)

 

Beste ondernemer,

Denk jij bewust na over hoe je met je voedingsgewoonten een bijdrage kan leveren aan je werkprestatie?

Leer dan van de mensen van Okinawa, de meest zuidelijke eilanden groep van Japan. De inwoners van Okinawa (althans de oudere generatie, de jeugd heeft minder gezonde gewoonten aangenomen) staan erom bekend de hoogste levensverwachting ter wereld te hebben. En dat niet alleen: ze worden ook nog eens over het algemeen op een heel gezonde manier oud. Hun voeding speelt hier een zeer belangrijke rol in.

Sinds ik zelf aan de slag ben gegaan met het Okinawa Dieet is mijn buikje gestaag aan het verdwijnen. Waarom wil ik dit? Ik geloof in het idee dat ondernemers in bepaalde opzichten maar beter hetzelfde kunnen leven als topsporters. Als je minder zwaar bent voel je je over het algemeen fitter en ben je beter in staat om geconcentreerd en met focus je taken uit te voeren.

Drie belangrijke factoren van het Okinawa Dieet wil ik hier even uitlichten. Je zult zien dat het om heel simpele regels gaat. Ik zal er dus verder niet veel woorden aan vuil maken. Het gaat uiteindelijk om het in de praktijk brengen van deze gewoonten. Heb je toch behoefte aan meer informatie? Volg dan de link aan het einde van dit artikel.

Hier komen dan de 3 belangrijkste regels van het Okinawa Dieet:

1) Eet veel groenten en donkere sla. Ik heb me aangewend om tijden de middaglunch i.p.v. 3 sneetjes brood nog maar 2 sneetjes brood te nemen aangevuld met een flinke portie sla. Daarbij schijnt donkergroene sla beter te zijn dan de lichtgroene ijsbergsla. Hierdoor voel ik mij na de lunch veel vitaler en hoef ik nauwelijks nog een powernap te doen.

2) Eet weinig vlees. Met name het donkere vlees kan je vermoeien. Licht gekleurd vlees is zowiezo beter, bijvoorbeeld kip. Nog beter is om een deel van je vleesconsumptie te vervangen door vis, met name de vis die veel Omega 3 bevat.

3) Eet tot je voor 80% ‘vol’ bent (Op Okinawa wordt dit ‘Hara Hachi Bu’ genoemd). Als je het gevoel hebt dat je maag voor 80% gevuld is dan zit je eigelijk al voor 100% vol. Je hersenen lopen echter achter en hebben de ontbrekende 20% nog niet doorgegeven aan je maag.

4) Tot slot mijn eigen bonusregel: Overdrijf het Okinawa Dieet niet en laat de bovenstaande regels ook wel eens varen (bijvoorbeeld 1 keer per week op een FUN dag). Genieten van iets dat niet ‘mag’, maar wel lekker is, hoort natuurlijk ook bij het leven!

 

Update 19-08-2010) Ik heb me net gewogen na het joggen en weeg nu exact 84.0 kg. (bij een lengte van 1.84) dankzij het Okinawa Dieet, terwijl ik de afgelopen jaren steeds rond de 90 kg. woog. We eten tegewoordig veel vleesvervangers van Tofu, b.v. vegetarische hamburgers, vegetarische schnitzels, vegetarisch gehakt, vegetarische worsten. Bijkomend voordeel is dat je je na zo’n vegetarische maaltijd nauwelijks meer ‘loom’ voelt.

Meer informatie over het Okinawa Dieet staat op:

http://zenhabits.net/the-two-okinawan-diet-rules-or-how-im-getting-leaner-during-the-holidays/

Verder kan ik je het boek ‘The Okinawa Program’ aanbevelen waarin behalve het dieet ook meer informatie staat over de lifesytle van de mensen van Okinawa. Het boek kun je vinden via de boekenlijst op mijn LinkedIn Profiel.

 

Update 9 mei 2012) De afgelopen winter ben ik toch weer wat zwaarder geworden. Ik blijf echter de richtlijnen van het boek ‘the okinawa program’ aanhouden. Daarom neem ik:

* elke dag een calcium supplement. Een tijd geleden brak een klein stuk van mijn tand af, waarschijnlijk omdat ik te weinig calcium binnenkreeg. Ook kan het ermee te maken hebben gehad dat ik toen op een eiwitdieet zat. Inmiddels neem ik wel eiwitrijke repen als tussendoortje maar verder ook veel koolhydraten. Alleen maar eitwitten eten geeft me te weinig energie.

* 3 keer per week lunchen met een broodje/boterham met vis (forel, makreel, zalm)

* ontbijten doe ik geheel vegetarisch, zelfs veganistich (verbeter me maar als het niet klopt): boterhammen met jam, sandwich spread, vegetarische ham van de AH. Aangevuld met een flinke portie sla. Ik zou graag nog wat meer variatie in mijn ontbijt willen aanbrengen. Tips zijn welkom!

* Elke dag een appel eten als tussendoortje i.p.v. chocolade (wat ik de afgelopen winter vaak gegeten heb met als resultaat dat ik weer naar de 90 kg. ging) :-(

* Binnekort ga ik het avondeten ook een maand lang proberen vegetarisch te houden. Masami is dan in Japan met the Kidz. Dus, dan heb ik het zelf in de hand, zonder haar teleur te stellen.

Verder doe ik momenteel 2 keer per week aan hardlopen en een paar sprintjes trekken (tip van Peter Peters). Het tempo is echter niet al te hoog. Het is meer meditatief hardlopen. Ik ga er geen marathon mee winnen :-)

 

Warme Groeten,

Jeroen Kratsborn

P.S. Op de hoogte blijven van nieuwe blogartikelen van dit LifehackingBlog.nl?

6 thoughts on “Slanker en fitter met het Okinawa Dieet: Check de 80% regel.

 1. Reply Jeroen Kratsborn jun 24, 2010 11:21

  Dit blogbericht heeft behoorlijk was losgemaakt in verschillende LinkedIn Groepen. Zie mijn reactie hierop in de LinkedIn Groep van Lifehacking voor Ondernemers: http://www.linkedin.com/groups?gid=2128806&trk=myg_ugrp_ovr

 2. Reply Jeroen Kratsborn jun 24, 2010 11:23

  Mijn reactie is te vinden onder de discussie -Vind jij dat je SLANK moet zijn om een TOPPRESTATIE te kunnen leveren op je werk?- in http://www.linkedin.com/groups?gid=2128806&trk=myg_ugrp_ovr

 3. Reply Angela de Vries jul 10, 2010 07:39

  Hallo samen, een van de grootste problemen is, dat tegenwoordig erg veel van iedereen verwacht wordt. Mensen moeten constant beschikbaar/bereikbaar zijn, in stijl gekleed en ook nog aan een bepaald uiterlijk (lichaamsvorm) voldoen om in hun leef-/werkomgeving geaccepteerd te worden.
  Dit laat een heel andere zijde van het verhaal zien, namelijk een bepaalde denkwijze, die tegenwoordig erg weinig tolerantie/begrip als inhoud heeft. Iedereen moet voor zich zelf uitmaken, met welk ‘Lifestyle’ (leefgedrag) hij/zij het meest gelukkig is. An de omgeving de taak een beetje ruimer te denken en het acceptatie niveau omhoog te schroeven en ook mensen, die niet aan een bepaald beeld voldoen, bij hun sociale contacten te voegen. Dan zijn deze mensen meteen veel gelukkiger zonder dat zij hun hele leven moeten veranderen.

 4. Reply Willem van Doorn okt 23, 2013 14:27

  Een man van 1,84 m. lengte die 84 tot 90 (!) kilo weegt en die mij gaat vertellen wat ik moet eten. Niet dat ik dat zo goed weet, maar je kunt met zijn gewicht je toch niet ten voorbeeld stellen? De hele dieetwereld is een zootje, en dan krjg je zulks. 1,84 m./84 kilo = een BMI van 24,8 en bij 90 kilo is dat een BMI van 26,5.
  Ik ben 1,90 m. lang, weeg rond de 78 kilo en vind dat omdat ik nogal smal gebouwd ben (laat me dan ook mijn pantalons aanmeten in Thailand) dat nog minstens 4 kilo te veel. 74 kilo komt voor mij neer op een BMI van 20.5 De mensen van Okinawa hebben een BMI van 21.

 5. Reply Paleo Dieet Tips nov 22, 2014 09:57

  Nou, ik ben het eens met de post ……… !!!!!!!!!!!! Bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie met ons.

Leave a Reply