Train je Brain: Hoe kom je in de Alfa Staat? 8

alfa romeo spider 2

 

Misschien door van een Alfa Romeo te dromen? Of beter nog, door in een Alfa Romeo te rijden?  Je raadt het al, hier wordt een heel andere Alfa staat bedoeld :-)  

 

Waarom willen we in de Alfa Staat komen?

Dat heeft alles te maken met het functioneren van ons brein. Velen van ons zijn vandaag de dag ‘breinwerkers’, actief in een kennisomgeving. Het echte ‘handwerk’ verdwijnt steeds meer. Om het beste uit je brein en dus uit jezelf te halen is het handig om op zijn minst een beetje te weten hoe je brein werkt. Onderzoek toont aan dat het geconsolideerde brein van alle breinwerkers en hun onderlinge verbindingen in een organisatie, het zogenaamde ‘corporate brain’, functioneert op zo’n 60% van zijn potentieel  (Th. Compernolle). Dit hangt samen met het feit dat het managen van het kennisbrein nog steeds grotendeels is gebaseerd op methodes zoals die gebruikt werden om handwerkers aan te sturen in de 19e eeuw! Wij leven vandaag de dag in een wereld waarin de informatie technologie een zeer overheersende rol speelt. Eén van de problemen daarvan is multitasking. Vandaag de dag haast de norm voor de meeste breinwerkers. Advies: NIET DOEN!! Als je bezig bent met een complexe taak heeft je brein na een simpele interruptie, bijvoorbeeld het bekijken van een emailbericht, gemiddeld zo’n 15 minuten nodig om weer op het oorspronkelijke niveau van concentratie en productiviteit te komen. In geval van een voor je brein belastende interruptie, kan dit zelfs nog langer duren. Het advies, NIET DOEN betekent vertaald niks anders dan: begin met singletasking. Bescherm jezelf tegen alle mogelijke storingen. Als drie mensen in één ruimte samen werken en één van die drie mensen telefoneert, dan daalt de productiviteit van de andere twee mensen met 37% (P. Georges). De ideale staat van je brein als je met singletasken bezig bent is de Alfa staat, ook wel de ‘leerstaat’ genoemd. Deze staat refereert aan de frequentie van je hersengolven; in dit geval tussen 7 en 14 Hz. In deze staat ben je ontspannen en tegelijkertijd geconcentreerd, waardoor je optimaal gebruik maakt van je hersencapaciteit.

 

Hoe kom je in de Alfa Staat?

1)       Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Als bovenstaande nog niet overtuigend genoeg is om het waarom te snappen nog dit. Dertig minuten ongestoord werken is drie keer zo effectief als drie keer tien minuten werken. Dertig minuten ongestoord werken is tien keer meer effectief ten opzichte van steeds drie minuten aan een taak werken afgewisseld met andere taken.

2)      Maak gebruik van muziek. Alfa muziek voldoet aan drie voorwaarden: harmonieus, niet vocaal en een ritme van 60. B.v. Barok Muziek. Deze muziek laat je zachtjes op de achtergrond spelen. Je hoeft er niet eens naar te luisteren ;-)

3)      Concentreer je op je ademhaling. Een rustige buikademhaling helpt om te ontspannen. Zoek een ademhalingstechniek die jou helpt en oefen ermee.

4)      Leer jongleren (in Denemarken verplicht op school!).

 

Hartelijke groeten,

Roger Bozon (Brain Studio Maastricht) en Jeroen Kratsborn (PAM Business Trainingen)

 

 • Vond je dit artikel interessant? Zoja, dan is dit wellicht ook wat voor jou: Volg de BrainTraining bij Brain Studio Maastricht (incl. leren beter te ontspannen, mindmapping en snellezen) en bereik MEER, met minder moeite, en in minder tijd. Contacteer Roger Bozon voor de mogelijkheden en meer informatie.

8 thoughts on “Train je Brain: Hoe kom je in de Alfa Staat?

 1. Reply Niels Gouman okt 13, 2011 12:39

  1,2 & 3 snap ik, maar wat voor effect heeft jongleren? :)

  - Niels Gouman

 2. Reply Jeroen Kratsborn okt 13, 2011 14:21

  Hallo Niels, als je jongleert kun je niet denken aan complexe zaken. Het is dus een prima methode om de geest tot rust te laten komen. Het bevordert verder de motoriek en de samenwerking tussen de linker- en de rechterhersenhelft.

  Hartelijke groeten,

  Jeroen

 3. Reply Fred Bosch okt 14, 2011 09:55

  Als je logisch nadenkt is dit allemaal zeker waar en zal dat zeker werken. Dus bedankt voor deze info. Alleen hoe verwijder je bellende collega’s van de gezamelijke kamer?

  groetjes Fred

 4. Reply Jeroen Kratsborn okt 14, 2011 11:48

  @Fred: goede vraag! ik denk dat ik over jouw vraagstelling in een apart artikel ga beantwoorden. Het artikel zal gaan over focus. Echter, als andere bloglezers nu al creatieve ideeën hebben. Aarzel dan iet om te antwoorden. Wellicht neem ik het idee dan over en wordt het met jouw naam erbij genoemd in een volgend artikel op dit blog.

 5. Reply Roy Pluijmen okt 17, 2011 19:39

  @Fred, Wellicht is het verstandig/handig als je complexe zaken moet bestuderen dat je dan zelf de ruimte verlaat en je collegae op de kamer hierdoor hun werk laat voortzetten…

  Denk ik…

 6. Reply Martijn Keizer nov 14, 2011 17:16

  De beste productiviteit lever ik ook als ik niet gestoord wordt.
  Gezien mijn werkzaamheden als bouwkundig ontwerper, zit ik dus ook vaak in de avond en nachtelijke uren te tekenen achter de laptop!
  Dat werkt echt perfect! Hoge productie en kwaliteit door betere concentratie.
  Overdag wordt je zo vaak gebeld en door andere zaken afgeleid.

 7. Reply teije jan 5, 2015 15:02

  heeft geur ook invloed om in de alfastaat te komen?

 8. Reply Jeroen Kratsborn jan 6, 2015 07:24

  Goede vraag. Ik denk het wel. Volgens mij maken ze in meditatiecentra ook gebruik van geuren. Wat ik wel zeker weet is dat een slechte geur je uit de alfa-staat haalt ha ha.

Leave a Reply