Recessie Marketing in tijden van de Euro Crisis 3

Recessie Marketing

 

Update 15 december 2011

De Eurocrisis is al een tijdje aan de gang, en sinds gisteren bevinden we ons officieel weer in een recessie. De dubbele dip is een feit, na de eerdere recessie van 2009/2010.

Wat moeten we nu doen? Lees hieronder verder over Recessie Marketing voor jouw bedrijf, en/of bekijk dit artikel eens, dat ik schreef in augustus 2011.

 

Originele Artikel van Maart 2010 over Recessie Marketing (hier en daar zijn wat aanpassingen gemaakt)

Ik heb een half jaar geleden het boek Recessie Marketing voor het eerst gelezen en daarna nog een paar keer herlezen.

Ik werd getipt door een interessant artikel van de journalist Peter Swelsen die wel vaker goede boekrecensies schrijft en dat ook nog eens met een gezonde portie humor.

Wel ben ik het niet volledig eens met de zwaarte die de schrijvers meegeven aan Internet Marketing. Zij pleiten nog steeds voor een overwicht aan niet-Internet Marketing vormen. Ik ben zelf van mening dat de klant steeds moeilijker buiten het Internet te bereiken is en als je het toch probeert, wordt het als storend ervaren. Vandaar het ‘bel me niet register’  en plannen voor een ‘bel niet aan register’: Jawel, doordat mensen telefonisch niet meer lastig gevallen willen worden zijn er steeds meer bedrijven die persoonlijk langsgaan bij hun doelgroepen en dus voor de deur staan :-) Hoe lang zou dat goed gaan denken ze :-)

In mijn ogen is dit paniekvoetbal. Een van weinige manieren om ervoor te zorgen dat je als organisatie overleeft in de huidige recessie is ervoor te zorgen dat de klant naar jou komt i.p.v. andersom. Dit kan uitstekend m.b.v. Internet. Een paar voorbeelden:

- Laat je je website vernieuwen? Laat het dan door PAM doen. We zorgen dan automatisch voor een goede zoekmachine optimalisatie van je website.

- Zorg ervoor dat je website goed vindbaar is met Google Adwords Campagnes

- Vergroot je zichtbaarheid op LinkedIn. Maak een goed profiel, leg veel contacten en ben actief in verschillende LinkedIn Groepen. Twitter en Facebook zijn ook heel belangrijk. Mijn bedrijf gaat zich in 2012 meer profileren op Facebook. De ervaring leert me overigens dat online netwerken het beste werkt als je de mensen ook regelmatig in ‘het echt’ ziet. In Limburg kan dat b.v. bij Zuid-Limburg Networking en Open Coffee CLUB Parkstad. Mijn tip: doe eens een zoekopdracht op jouw plaatsnaam en/of provincie in LinkedIn.

 

Tot slot nog een opmerking: Ik rijd elke dag van Aken naar Landgraaf en feitelijk rijd ik dan door één grote reclame zuil. Vroeger stoorde me dat nooit maar nu sta ik er toch meer bij stil dat het ook anders kan.

Als ik mijn zoontje, gedurende 2 dagen per week, eerst naar Vaals breng (en dan de prachtige Vaalser Berg, de Mount Everest der lage landen, zie opdoemen) dan is het al genieten. En vervolgens rijd ik door een deel van het Limburgse Heuvelland naar Landgraaf . Dan ervaar ik de weldaad van een reclamevrije ruimte.

Dat is denk ik ook een kenmerk van het huidige tijdsbeeld. Mensen willen steeds meer ontspannen naast hun werk, omdat ze overdag al zoveel informatie op zich af krijgen.

Veel succes met jouw Recessie Marketing!

Met vriendelijke groeten,

Jeroen Kratsborn

* Volg me, net als ruim 2100 andere slimme mensen, via TWITTER

* FIT en VITAAL de winter doorkomen? Doe dan aan ‘BodyHacking’ en meld je aan voor onze LinkedIn Groep (al ruim 60 leden).

3 thoughts on “Recessie Marketing in tijden van de Euro Crisis

 1. Reply AnjavG mrt 26, 2010 17:42

  Jeroen, ik krijg een warm hart van je beschrijving van het Limburgs berglandschap. Je hebt eveneens mijn interesse gewekt het boekje over recessiemarketing omdat ik zelf een boek aan het schrijven ben over marketing zonder de klassieke netwerktechnieken en met een sterke nadruk op internet. Maar ik wil je wel graag wijzen op een knoeperd van een taalvout. “Wat vindt jij ?” Snel wissen die -t ! ;-)
  Weg met die reclamesnelwegen !
  Anja

 2. Reply Christiane Peschen dec 15, 2011 14:36

  Beste Jeroen,
  Met veel interesse heb ik je artikel gelezen… en ik moet zeggen, ik kreeg ook dat warm hartje bij de beschrijving van het Limburgs berglandschap.
  In tijden van een veranderd consumentengedrag, dat steeds meer en meer beïnvloed wordt door internet kan een bedrijf/winkelier niet meer om heen, dat hij goed aanwezig moet zijn op dit medium.
  Als bedrijf moet men daarom authentiek en met passie een voordeel aanbieden, waarom zou men anders nog naar een winkel gaan als men thuis 24/24 alles kopen kan vanuit de luie zetel.
  Aanwezigheid en terugvindbaarheid tijdens het informatieproces van de klant is de minimale vanzelfsprekendheid.

 3. Reply Jeroen Kratsborn dec 19, 2011 12:07

  Hallo Anja en Christiane, bedankt voor jullie sympathieke en inhoudelijk interessante reacties! Hartelijke groeten, Jeroen

Leave a Reply