Gebruik je hersens, drink Groene Thee 13

Groene Thee

 

“Drink your tea slowly and reverently, as if it is the axis on which the world earth revolves – slowly, evenly, without rushing toward the future.” ~Thich Nat Hahn

 

Updated op 1 december 2011

Omdat we momenteel voor een nieuwe uitdaging staan met het lanceren van de koffie en thee webshop ben ik tussen de bedrijven door inspiratie op aan het doen door ‘oude’ artikelen van dit blog nog eens te lezen.

Sinds ik van koffie ben overgestapt op groene thee voel ik me veel lekkerder, rustiger en kan me beter concentreren. Net als koffie bevat groene thee cafeïne maar deze wordt minder snel door het lichaam opgenomen waardoor je minder kans maakt je ‘hyperactief’ te voelen.

Daarnaast schijnt groene thee ook nog eens te zorgen voor een afslank-effect en de kans te verminderen op kanker.

Koffie is niet helemaal verkeerd maar als ik je een advies zou moeten geven dan zou ik adviseren om niet meer dan 2 koppen per dag te nemen. Door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt een grens aangegeven van 250 milligram cafeïne per dag. Daarboven wordt gesproken van cafeïnevergiftiging met een waslijst van nare symptomen. In een kop koffie zit ongeveer 130 milligram cafeïne, in een kop thee ongeveer 50.

Mensen die meer dan 5 koppen koffie per dag drinken, presteren volgens Amerikaanse onderzoekers slechter en hebben meer last van stress dan mensen die geen of weinig koffie drinken. Vermoedelijk remt koffie de opname van vitamine B-1, calcium, ijzer en een paar andere belangrijke voedingsstoffen voor de hersens. De positieve effecten op korte termijn wegen daardoor niet op tegen de negatieve op lange termijn. Meer informatie hierover kun je lezen in het uitstekende boek ‘Gebruik je hersens’ van Dhr. Jan-Willem van den Brandhof.

Maar uiteindelijk ben ik ook niet roomser dan de Paus en zeker niet op deze wereld om jou te vertellen wat je wel en niet moet doen :-) ‘Onder de streep’  geldt dus altijd dat als jij je lekker voelt bij koffie je daar vooral mee door moet blijven gaan. Niemand kan voor jou bepalen wat goed of slecht is en genieten van het leven is ook veel waard. Maar wellicht dat als je het derde kopje koffie toch niet meer zo lekker vindt smaken als het eerste, het dan toch eens tijd wordt om groene thee uit te gaan proberen :-)

Genoet gepraat over koffie nu. Blijf dit LifehackingBlog.nl in de gaten houden want er gaan vanaf december 2010 nog een aantal nieuwe artikelen over Groene Thee komen :-)

Update 26-11-2010: Ben jij ook een Groene Thee Fan? Of wil je eenvoudigweg meer te weten komen over Groene Thee en de vele voordelen ervan? Meld je dan aan voor de nieuwe LinkedIn Groep -Green Tea Fans- (voertaal:Engels). WELKOM!

Update 30-11-2010: Nieuwe LinkedIn Groep: Groene Thee, het Superdrankje voor Ondernemende Mensen: http://linkd.in/h4EWsC. Er is nu dus ook een Nederlandstalige groep voor iedereen die geïnteresseerd is in de vele voordelen van Groene Thee!

Met vriendelijke groeten,

Jeroen Kratsborn

P.S. Meer artikelen over Groene Thee vind je hier.

13 thoughts on “Gebruik je hersens, drink Groene Thee

 1. Reply Dirk De Boe sep 26, 2009 23:11

  Jeroen,

  Bedankt voor de leestip. Ik beaam het ten volle.
  Zelf heb ik een 15 tal jaar geleden voor het laatst koffie gedronken, wegens te veel koffie en zenuwen …
  Thee leren drinken, eerst met suiker, pas sinds vorig jaar zonder suiker. Drink nu ook elke ochtend groene thee & voel mij daar ook heel rustig bij. Een aanrader voor iedereen en blijkbaar nog lichamelijk gezond ook gezien afvoer van afvalstoffen.

  groeten, Dirk

 2. Reply Peter De Bruyn okt 1, 2009 00:16

  Ik ben ook een theedrinker. Voormiddag breng ik door met Japanse theepot naast mijn bureau, gevuld met groene thee. Het schijnt dat dit gezond is maar zelf ervaar ik er niet zoveel van. Het argument dat groene thee een afslankeffect heeft, moet ik helaas ten stelligste ontkrachten :-)

 3. Reply Jeroen Kratsborn nov 13, 2009 14:54

  @Peter: Ik ken de rest van je voedingspatroon niet :-)

  @Dirk: Ik heb nu net de lunchwandeling achter de rug en zit nu ook weer met een heerlijke mok thee achter de computer.

  Trouwens, nu in de winter vind ik een lekker warm soepje ook zeer stimulerend. Ik gebruik Vital Instant Soep. Daar zitten ook behoorlijk veel vitaminen in en het is gewoon heerlijk!

  Vriendelijke groeten,

  Jeroen

 4. Reply Helma Bannink feb 9, 2010 17:45

  Er was een tijd dat ik meer groene thee dronk dan koffie, daarna kwam er een tijd dat ik vooral koffie dronk en veel maar nu krijg ik sneller last van een zogenaamde ‘koffiebuik’ en komt het thee drinken weer in volle sterkte terug.

  Groene thee is daar nog niet echt bij. De smaak is me nog te bitter.
  Wat Jeroen aangeeft over de langzamere opname van de cafeïne heb ik ook gehoord en dat vind ik een gunstig effect. Wat ik echter ook heb gehoord is dat het effect in verhouding langer duurt wat tot gevolg heeft dat je minder laat een kopje groene thee moet drinken dan koffie als je last hebt van slapeloosheid.

  Ik houd het dus vooral op kruidentheetjes, hele potten vol!

  Proost!
  Helma Bannink.

 5. Reply Jeroen Kratsborn feb 10, 2010 13:57

  Hallo Helma,

  Mooie inhoudelijke aanvulling van je! Ik drink in de regel geen groene thee meer na 18:00.

  Ik las trouwens dat voor het slapen gaan een drinkjoghurt (met L-Casei) heel erg goed is om lekker te slapen en de dag weer vitaal te kunnen beginnen.

  Groet,

  Jeroen

 6. Reply Gilbert Grassi jun 23, 2010 06:58

  Thee? Ik heb het echt vaker geprobeerd: mango-perzik-, perzik-meloen-, citroen-, bosvruchten-, groene-, kruiden-, aardbei en herfstthee. Dit met suiker of aspartaam (zoetjes). Maar helaas, ik ben en blijf een koffie drinker. Sterker nog, nu ik dit tik staat er een heerlijke dampende bak naast me. Zwart, sterk en met verse bonen die ik bij Ginelli’s in heerlen koop.

  De enige regel die ik hanteer is géén koffie na 18:00 uur anders slaap ik met mijn ogen open.

  Iedereen heeft zijn zonde, dit is de mijne (meer dan 5x perdag) ;)

 7. Reply Jeroen Kratsborn nov 25, 2010 12:04

  Heb een update geplaatst in bovenstaand artikel:

  Update 26-11-2010: Ben jij ook een Groene Thee Fan? Of wil je eenvoudigweg meer te weten komen over Groene Thee en de vele voordelen ervan? Meld je dan aan voor de nieuwe LinkedIn Groep -Green Tea Fans- (voertaal:Engels). WELKOM!

 8. Reply Jeroen Kratsborn nov 30, 2010 19:55

  en voor de volledigheid nog een update: Nieuwe LinkedIn Groep: Groene Thee, het Superdrankje voor Ondernemende Mensen: http://linkd.in/h4EWsC

  Er is nu dus ook een Nederlandse Groene Thee Groep omdat ik me kan voorstellen dat sommige mensen liever in het Nederlands discussiëren ;-)

 9. Reply s mrt 21, 2012 22:07

  Wat mijn ervaring met groene thee betreft: ik kan er onbeperkt van drinken en ik ondervind er geen enkele lichamelijke klacht van. Ik heb gelezen dat bij het teveel nuttigen van groene thee men maagklachen zou kunnen krijgen en dat men last zou kunnen krijgen van slapeloosheid. Ik heb geen maagklachten en ik slaap als een roos. Sinds oktober ben ik overgeschakeld op het drinken van groene thee. Sinds ik groene thee drink, is m’n weekend-hoofdpijn voorbij en heb ik geen last meer van draaistoornissen en vermoeidheid. Ik had vorig jaar een ijzertekort en de dokter zei dat mijn vermoeidheid daaraan te wijten was. Nu neem ik geen ijzertabletten meer, maar ik krijg sterk de indruk dat er ijzer in groene thee zit. Ik had gelezen dat groene thee ijzer afbreekt, maar bij mij vult het mijn ijertekort blijkbaar aan.
  Verder heb ik plots een heel zachte huid gekregen en glanzend haar. Soms doe ik pure Japanse groene thee in m’n bad en als ik dan uit bad kom, dan heb ik een babyvelletje. Dus voor mij heeft de thee niets dan voordelen opgebracht. Ik ben altijd al een theedrinker geweest, en vroeger dronk ik altijd zwarte thee. Tot ik van de gelige aanslag op m’n tanden af wilde en m’n favoriete zwarte Darjeeling thee niet meer verkrijgbaar was in de lokale supermarkt. Dus ben ik op groene thee overgeschakeld en ik vond het al van de eerste slok lekker. Hoe bitterder de groene thee, hoe lekkerder ik de thee vind. Ik laat de thee graag lang trekken.
  Ik krijg er ook geen gelige aanslag van op m’n tanden. Ik ben echt verzot op de smaak van groene thee. :-) Ik ben een echte fan geworden.

 10. Reply Jeroen Kratsborn mrt 22, 2012 17:30

  bedankt voor je uitvoerige reactie Shanti!

 11. Reply Jeroen Kratsborn mrt 22, 2012 17:39

  ik vind het trouwens wel meevallen met de bitterheid van groene thee. als je het water na het koken even laat afkoelen naar ca. 80 graden en dan de thee laat trekken dan is het helemaal niet bitter naar mijn beleving.

  Ik ga nu een heerlijke groene thee drinken van de Albert Heijn. Groene Thee met sinaasappel, meloen, papaja en aloë vera.

  Mmmmm.

 12. Reply Karin Varriale jan 15, 2015 01:36

  Leuke post. Ik heb je pagina alvast geliked :-)

 13. Reply Jeroen Kratsborn jan 18, 2015 07:40

  dank je Karin!

Leave a Reply